14:26 - Banská Bystrica 20. septembra (TASR) – Akademickou slávnosťou otvorila v utorok Univerzita Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici nový rok 2022/2023 a pripomenula si tiež 30. výročie svojho vzniku. Ako zdôraznili rečníci v príhovoroch, po turbulentných rokoch pandémie, keď sa študenti vzdelávali dištančne, či po vypuknutí vojnového konfliktu na Ukrajine, ani nový akademický rok nebude ľahký, a to aj z dôvodu narastajúcich cien energií. Slávnosti UMB sa zúčastnil aj premiér Eduard Heger (OĽANO).

"Energetickej krízy sa absolútne nemusíte obávať. Som si istý, že spolu to zvládneme, my vás určite nenecháme na 'holičkách'. Verím tomu, že 17. november bude deň oslavy hrdinstva našich študentov a určite to nebude deň zatvárania škôl," zdôraznil predseda vlády, ktorý univerzite zablahoželal k "úspešnému 30-ročnému príbehu".

Reagoval tým na požiadavky Slovenskej rektorskej konferencie, ktorá žiada vládu, aby zvrátila negatívny vývoj financovania vysokých škôl a aby sa financovanie dostalo minimálne na úroveň roka 2020. Požaduje tiež, aby vysokým školám kompenzovala výpadky spôsobené energetickou krízou a dofinancovala výpadky v národných a európskych projektoch. Ak nedôjde k naplneniu požiadaviek, vysoké školy majú od 17. novembra zatvoriť svoje brány.

"Pre mňa ako premiéra sú vzdelávanie a zdravotníctvo najvyššou prioritou. Chcem stavať na dvoch pilieroch, na zdravom a vzdelanom národe. Pre krajinu, ktorá ho má, nič nie je nemožné," dodal Heger.

Pozdravný list univerzite poslala prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá sa na akademickej slávnosti nemohla zúčastniť z dôvodu zahraničnej pracovnej cesty. Vyjadrila v ňom presvedčenie, že študenti uplatnia získané vedomosti a skúsenosti doma na Slovensku.

"Prvých 25 rokov existencie UMB bolo bezstarostnou prechádzkou v porovnaní s tým, čím sme prešli v uplynulých piatich rokoch a prechádzame ďalej. Svetová pandémia, vojna v Európe, energetická kríza, negatívny vývoj verejných financií, inflácia, akú si niekoľko dekád v európskom priestore nepamätáme. Verím, že krízy všetkých kompetentných spoja a nie rozdelia. Aktuálny akademický rok bude najťažší v histórii univerzity, budeme rozhodovať o našom prežití," konštatoval rektor UMB Vladimír Hiadlovský. Zdôraznil, že 17. novembra nezastavia chod univerzity.