Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici


Univerzitná noc literatúry 2016

Tlačová správa, 7. 4. 2016

Univerzitná noc literatúry je späť so zaujímavými knihami a osobnosťami

Na Filozofickej fakulte Univerzity Mateja Bela sa v stredu 13. apríla 2016 uskutoční už tretí ročník literárneho podujatia s názvom Univerzitná noc literatúry.

Po úspešných dvoch ročníkoch si opäť môžete prísť vychutnať kúzelnú atmosféru verejných čítaní, ktoré pre Vás pripravujú študentky, študenti a pedagogičky Univerzity Mateja Bela.

Pripravených je sedem zaujímavých stanovíš, kníh aj osobností, pätnásťminútové čítania na všetkých stanovištiach sa začínajú v jednom čase o 17.30 hod. a potom vždy na celú a pol hodinu, aby mali návštevníci 15 minút na presun na ďalšie stanovište. Posledné čítanie sa začína o 20.30 hod.

Vstup na podujatie je voľný a Vaše literárne dobrodružstvo sa môže začať kdekoľvek:

  • Správkyňa Komunitnej nadácie Zdravé mesto Beata Hirt odomkne inak vždy zamknuté dvere takzvaných tajných schodov na Tajovského 51. V ich priestore bude čítať z knihy Claire Keegan Fo(s)ter, tlmočenie do slovenského posunkového jazyka bude na tomto stanovišti o 18.00.
  • Známa UNL dvojica Anna Zemaníková, herečka Bábkového divadla na Rázcestí, a Peter Zemaník, redaktor rádia Regina, budú čítať z kultovej knihy Williama Saroyana Tracyho tiger v Univerzálnej študovni na Tajovského 51. Tlmočenie do slovenského posunkového jazyka bude na tomto stanovišti o 19.00.
  • Banskobystrický aktivista a jeden zo spoluzakladateľov banskobystrického Artfora Slavomír Sochor bude čítať knihu Forresta Cartera Malý strom v Break caffe na Tajovského 51. Ak chcete zažiť tlmočenie do slovenského posunkového jazyka práve na tomto stanovišti, príďte sem o 17.30.
  • Učiteľka Monika Perecárová vo V-clube na Tajovského 40 predstaví knihu Alexandry Salmely Žirafia mama a iné príšery. Ide o detské stanovište, samozrejme, s prekvapením aj pre dospelých. Oproti tomuto stanovišťu máme pre Vaše ratolesti prichystaný aj detský kútik. Toto čítanie bude tlmočené do slovenského posunkového jazyka o 19.30.
  • Herecká dvojica Divadla J. G. Tajovského vo Zvolene Štefan Šafárik a Anita Krepčárová Šafáriková nás prevedú knihou Nicole Krauss Dejiny lásky v Univerzitnom pastoračnom centre na Tajovského 53. Tlmočenie do slovenského posunkového jazyka bude na tomto stanovišti o 18.30.
  • Prekladateľku Paulínu Šedíkovú Čuhovú s knihou Pavla Sibylu Niečo o orchideách môžete zažiť v miestnosti F313 na Tajovského 40 a tlmočenie do slovenského posunkového jazyka na tomto stanovišti bude o 20.30.

Ešte stále prebieha aj facebooková súťaž, ktorá 9. apríla odhalí meno, poradíme, posledného čítajúceho.

Po skončení podujatia sa bude konať afterparty vo V-clube, kde sa môžete zapojiť do tomboly, ak úspešne absolvujete všetky čítania v rámci UNL. Na svojom prvom (ľubovoľnom) stanovišti dostanete literárny pas – tento rok vo forme záložky, ktorý Vás bude sprevádzať po zvyšok večera, pretože na každom stanovišti naň dostanete pečiatku. Po absolvovaní všetkých stanovíšť vhodíte Vami vyplnený a podpísaný kupón do pripravenej schránky a budete tak zaradení do žrebovania o zaujímavé ceny. Pri V-clube budete mať tiež možnosť kúpiť si čítané knihy od vydavateľstva Artforum za zvýhodnené ceny či rôzne iné darčekové predmety.

V rámci novej spolupráce s nemocnicou Zelený sen, v ktorej tri študentky organizačného tímu realizujú projekt Čítanie ako terapia, tiež vyhlásime zbierku kníh pre dlhodobo hospitalizovaných pacientov a pacientky. Ak máte doma prečítanú knižku, ktorá už iba zbiera prach, neváhajte a prineste ju so sebou!

 

 


Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici