Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici


Mgr. art. Emília Rigová, ArtD. sa stala laureátkou súťaže Cena Oskára Čepana 2018

Laureátkou 23. ročníka súťaže Cena Oskára Čepana 2018 je Emília Rigová, rozhodla o tom 25. 11.2018 odborná medzinárodná komisia na čele s vedúcim kurátorom Múzea moderného umenia vo Viedni Rainerom Fuchsom. Prístup umelkyne k tvorbe je jednoznačne genderový, skúma priepustnosť hraníc ľudskej identity, kriticky nahliada na stereotypy spojené nielen s vnímaním svojho rómskeho pôvodu, ale aj s globálnym fungovaním narácií v kultúre a umení vôbec.

Emília Rigová pracuje na Katedre výtvarnej kultúry Pedagogickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici ako odborná asistentka. Vedie predmety priestorového a intermediálneho zamerania. V poslednom období vystavuje prevažne v zahraničí. V súčasnosti jej tvorbu, okrem Výstavy štyroch finalistov Ceny Oskára Čepana v priestoroch OD Dunaj v Bratislave, môžete vidieť v Berlíne či v New Yorku.

Cena Oskára Čepana je určená vizuálnym umelcom a umelkyniam do 40 rokov. Účasť v súťaži nie je obmedzená konkrétnym výtvarným médiom a vzťahuje sa na výstupy v ľubovoľnej oblasti súčasného výtvarného umenia. Ocenenie realizuje od roku 2001 Nadácia – Centrum súčasného umenia v spolupráci s Residency Unlimited, Trust for Mutual Understanding a s finančnou podporou Fondu na podporu umenia.

Informácie a fotografie: Emília Rigová, PhDr. Daniela Kováčová, PhD , Filozofická fakulta UMB v Banskej Bystrici

 

http://artalk.cz/2018/10/25/laureatkou-ceny-oskara-cepana-2018/

http://oskarcepan.sk/

Mgr. art. Emília Rigová, ArtD. sa stala laureátkou súťaže Cena Oskára Čepana 2018Mgr. art. Emília Rigová, ArtD. sa stala laureátkou súťaže Cena Oskára Čepana 2018Mgr. art. Emília Rigová, ArtD. sa stala laureátkou súťaže Cena Oskára Čepana 2018Mgr. art. Emília Rigová, ArtD. sa stala laureátkou súťaže Cena Oskára Čepana 2018

Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici