Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici


UMB na Európskej noci výskumníkov 2018

Mottom tohtoročného 12. ročníka festivalu Európska noc výskumníkov bolo „Výskumníci v nás". Mohli sme si spoločne pripomenúť, že každý z nás niekedy zažil, aké je to byť vedcom a každý môže svojimi poznatkami prispieť k pokroku.

Jednotlivé fakulty našej univerzity sa prezentovali na rôzne témy v ôsmich stánkoch:

  • Priblíž sa športovým hviezdam - mohli ste si vyskúšať svoju zručnosť, obratnosť, silu a stabilitu na rôzných tréningových pomôckach a prístrojoch.
  • Máme radi ekonómiu - žiaci základných a stredných škôl si zahrali rôzne interaktívne hry a úlohy, vďaka ktorým mohli pochopiť rôzne ekonomické pojmy a problémy, s ktorými sa budú stretávať v každodennom živote.
  • Moje srdce bije pre geografiu -  naučili sme sa spoločne, ako pracovať s mapami a on-line mapami tak, aby sme ich vedeli využívať v reálnom živote. Svoje znalosti sme otestovali pomocou geografických hier.
  • Umelou inteligenciou proti terorizmu - pomohli ste odhaliť sme páchateľa simulovaného teroristického útoku, mohli ste vidieť ukážku využívania umelej inteligencie za účelom skorej detekcie závažných spoločenských udalostí, či vysúšať si kvíz zameraný na vedomosti z oblasti medzinárodných vzťahov a dozvedieť sa viac o dianí vo svete.
  • Objav v sebe informatika - mohli ste si naprogramovať robota PHIRO PRO alebo zostaviť svoj vlastný Micro:bit program, či vyrobiť si optický kábel. 
  • Odhaľ tajomstvá vody - mohli ste pozorovať a zároveň si aj sami vyskúšať rôzne chemické pokusy zamerané na vybrané vlastnosti vody a vodných roztokov.
  • Čo sa deje v tlmočníckej kabíne - vyskúšali ste si, ako vyzerá reálna práca tlmočníka
  • Užitoční pomocníci geológa v teréne a laboratóriu - pozreli ste si, čo obsahuje terénna výbava geológa, ako vyzerá a načo slúži  binokulárna lupa, či veľký výskumný polarizačný mikroskop. Zaujali aj vzorky minerálov, rúd, meteoritov, fosílií a hornín.

Už teraz sa tešíme na ďaší ročník tohto zaujímavého a užitočného podujatia.

UMB na Európskej noci výskumníkov 2018UMB na Európskej noci výskumníkov 2018UMB na Európskej noci výskumníkov 2018UMB na Európskej noci výskumníkov 2018UMB na Európskej noci výskumníkov 2018UMB na Európskej noci výskumníkov 2018UMB na Európskej noci výskumníkov 2018UMB na Európskej noci výskumníkov 2018UMB na Európskej noci výskumníkov 2018UMB na Európskej noci výskumníkov 2018UMB na Európskej noci výskumníkov 2018UMB na Európskej noci výskumníkov 2018UMB na Európskej noci výskumníkov 2018UMB na Európskej noci výskumníkov 2018UMB na Európskej noci výskumníkov 2018UMB na Európskej noci výskumníkov 2018UMB na Európskej noci výskumníkov 2018UMB na Európskej noci výskumníkov 2018UMB na Európskej noci výskumníkov 2018UMB na Európskej noci výskumníkov 2018UMB na Európskej noci výskumníkov 2018

Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici