Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici


Delegácia UMB na návšteve v Minsku

Delegácia Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici pod vedením rektora doc. Ing. Vladimíra Hiadlovského, PhD. navštívila 19. februára 2018 Bieloruskú národnú univerzitu v Minsku. Pri oficiálnom prijatí rektorom partnerskej univerzity, profesorom Andrejom Karoľom, sa hodnotila doterajšia vyše desaťročná spolupráca v oblasti humanitných a spoločenských vied a diskutovalo sa o možnostiach jej rozšírenia smerom k prírodným vedám.

Boli identifikované nasledujúce perspektívne oblasti spolupráce:

  • event manažment,
  • environmentálna chémia,
  • aplikovaná geológia,
  • história (osobitne problematika dejín Bieloruska prednášaná na UMB a naopak, dejiny Slovenska prednášané na BSU; história vzájomných vzťahov).

Obe strany majú záujem o posilnenie krátkodobých aj dlhodobých mobilít so snahou o zvýšenie reciprocity.

Rektori partnerských univerzít poverili prorektorov pre medzinárodnú spoluprácu v súčinnosti s dekanmi fakúlt nastavením organizačného rámca pre rozšírenie spolupráce vo vyššie uvedených oblastiach.

 

Návšteva delegácie UMB na pôde Bieloruskej národnej univerzity v Minsku vytvorila predpoklady pre ďalšie aktivity:

  • Rozvoj vzťahov a prehĺbenie spolupráce medzi UMB a BSU,
  • Výmena skúseností v oblasti vzdelávania, medzinárodných výskumných projektov a aktivít, organizačnej podpory internacionalizácie,
  • Impulz pre prípravu recipročnej návštevy rektora BSU na UMB,
  • Organizačné zabezpečenie vystúpenia folklórneho súboru Mladosť v Grodne (jún 2018).

 

Bieloruská národná univerzita (Belarussian State University – BSU) je popredným vedeckým, vzdelávacím, inovačným a kultúrnym centrom Bieloruskej republiky. Bieloruská národná univerzita (BSU) Minsk, Bielorusko, bola založená 30. októbra 1921. Využíva svoj potenciál, ktorý je založený na najlepších domácich a medzinárodných skúsenostiach s cieľom splniť intelektuálne, kultúrne a spoločenské požiadavky a záujmy jednotlivca, spoločnosti a štátu a uľahčiť trvalo udržateľný rozvoj krajiny. Stratégia univerzity je založená na tvorivej spolupráci akademických pracovníkov a študentov a je zameraná na:
• vykonávanie vzdelávacích, výskumných a inovačných programov,
• vytváranie priaznivých podmienok pre rozvoj intelektuálneho a tvorivého potenciálu jednotlivca,
• zachovávanie a udržiavanie najlepších tradícií univerzitného klasického vzdelávania,
• zabezpečenie zodpovedajúceho miesta vo svetovej vzdelávacej oblasti.

Celý komplex Bieloruskej národnej univerzity zahŕňa 16 fakúlt a 6 vzdelávacích inštitútov, 10 vzdelávacích zariadení, 10 výskumných a vývojových inštitútov a centier, 41 výskumných a vývojových laboratórií, 10 inovačných a výrobných podnikov. BSU má okolo 8500 pracovníkov vrátane 3000 učiteľov a 500 výskumných pracovníkov.

https://www.bsu.by

 

 

 

 

 

Delegácia UMB na návšteve v MinskuDelegácia UMB na návšteve v MinskuDelegácia UMB na návšteve v MinskuDelegácia UMB na návšteve v MinskuDelegácia UMB na návšteve v MinskuDelegácia UMB na návšteve v MinskuDelegácia UMB na návšteve v MinskuDelegácia UMB na návšteve v MinskuDelegácia UMB na návšteve v MinskuDelegácia UMB na návšteve v Minsku

Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici