Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici


Popradský deň literatúry

Dňa 4. 3. 2017 sa v Poprade uskutočnil prvý Popradský deň literatúry. Iniciátorkou a hlavnou koordinátorkou celého podujatia bola Ing. Lucia Bartková, PhD. z Inštitútu manažérskych systémov Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, ktorý v Poprade pôsobí už 25 rokov. Išlo o "čitateľský maratón", v rámci ktorého prebehlo päť čítaní na piatich rôznych miestach v meste Poprad.

Prvým stanovišťom bola Podtatranská knižnica, pobočka na sídlisku Západ. Tu otvorila podujatie pani riaditeľka knižnice - Mg. Anna Balejová a 1. viceprimátor mesta Poprad - Igor Wzoš. Redaktor TV Poprad Marek Vaščura prečítal v knižnici úryvok z knihy Dany Hlavatej - Našej mame hrabe  a pán Mikuláš Argalácz prečítal dve povesti o Poprade z vlastných kníh.

Druhým stanovišťom bolo kníhkupectvo Christiania, kde pán Dušan Kubáň z divadla Commedia prečítal dve knihy: Malý strom od Forresta Cartera a Ja nič, ja muzikant od Branislava Jobusa.

Tretím stanovišťom bol Inštitút manažérskych systémov EF UMB, kde jeho vedúca Ing. Bartková prečítala Muž, ktorý sadil stromy od Jeana Giona a Pipi Dlhú Pančuchu od Astrid Lindgrenovej.

Poobede sa čítalo v cukrárni Malý princ, kde Mirizmá Kirkov čítala Adalbertov denník od Angely Nanetti a Rozprávky od Hermana Hesseho. Druhým čítajúcim bol Ján Martoň, ktorý prečítal až tri ukážky: od Pavla Hiraxa Baričáka, od Dušana Mitanu a ako bonus jednu vlastnú báseň.

Posledným stanovišťom bolo kníhkupectvo Martinus v Poprade, kde Karolína Lojeková prečítala Čarodejníka z krajiny Oz od L. Frank Bauma a Ja malkáč od Ľuba Dobrovodu. Celé čitateľské podujatie vyvrcholilo žrebovaním o ceny, ktoré venovali všetci organizátori vrátane mesta Poprad.

Všetci - organizátori aj účastníci - konštatovali, že podujatie bolo úspešné a tešia na budúci rok na jeho druhé pokračovanie."


Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici