Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici


30 rokov programu Erasmus

Študentská nezisková organizácia Erasmus Student Network začala svoj príbeh písať na Univerzite Mateja Bela v akademickom roku 2009/2010. Jej zakladateľom sa stal študent, účastník programu Erasmus, ktorému na UMB absentovala organizácia zabezpečujúca starostlivosť o zahraničných študentov, ktorí prichádzajú študovať na Univerzitu Mateja Bela v rámci rôznych mobilitných programov, hlavne cez program Erasmus. Tento krok uvítala každá jej fakulta, nevynímajúc Filozofickú fakultu UMB, ktorá má skúsenosti s prijímaním zahraničných študentov už od počiatku zapojenosti UMB do programu Socrates. Už v roku 1999 fakulta prijala na semestrálny študijný pobyt dvoch študentov Chrystelle Bordier a Arnauda Lahogua z Univerzity v Rennes II, Francúzsko. Každý akademický rok sme sa stretávali s tým, že študenti si svoj voľný čas organizovali sami (výlety, neformálne stretnutia). Organizačnú stránku ich pobytu a štúdia zabezpečoval referát pre medzinárodné vzťahy. So zvýšeným počtom prichádzajúcich študentov to začalo byť veľmi náročné, nakoľko sa neustále menila legislatíva pre pobyt cudzincov na území Slovenskej republiky. Vstupom Slovenska do Európskej únie v roku 2014 sa čiastočne byrokracia zmiernila. Oproti tomu sa však zvýšil počet študentov, ktorí absolvovali svoj študijný pobyt na FF UMB. Prijímali sa študenti z Českej republiky, Španielska, Francúzska, Poľska, Litvy, Veľkej Británie, neskôr pribudli študenti z Maďarska, Lotyšska, Talianska, Nemecka, Bulharska, Turecka... O svojej spokojnosti svedčí aj fakt, že niektorí sa k nám pravidelne vracajú prostredníctvom iných mobilitných programov, ako sú CEEPUS, NŠP a pod.

Členstvo v ESN UMB našim študentom dáva určite veľa. Ako prvé jej členovia uvádzajú, že ich oslobodilo od „posterasmus“ depresie, ktorá ich po návrate z ich študijnej mobility dlhšie drží. Je i synonymom bezplatnej jazykovej školy, zdokonaľovaní sa hlavne v angličtine, ale i získavania komunikačných zručností z jazykov ako sú turečtina, bulharčina, poľština atď. V neposlednom rade stiera predsudky, ktoré nám k určitým národom vtisla spoločnosť. Z ich členov sa stávajú cieľavedomí a odvážni občania, ktorí sú otvorení príležitostiam a výzvam. Buduje sa sociálne cítenie i vďaka aktivitám SocialErasmus.

Študenti UMB, ktorí sa aktívne zapájajú do činností a aktivít organizovaných ESN UMB prispievajú k dobrému menu Univerzity Mateja Bela. Univerzitu propagujú v dobrom svetle tak medzi zahraničnými študentmi, ako aj organizáciami na Slovensku, s ktorými úzko spolupracujú na jednotlivých projektoch.

Preto sa Filozofická fakulta UMB podujala od akademického roka 2017/2018 ponúknuť výberový predmet Dobrovoľník ESN UMB. Predmet je určený pre všetkých študentov UMB zo všetkých fakúlt v dvoch stupňov vysokoškolského štúdia s presne stanovenými podmienkami a hodnotením.

V rámci dobrovoľníckych aktivít sa študenti aktívne podieľajú na činnosti sekcie Erasmus Student Network na UMB, neziskovej študentskej organizácie, ktorej poslaním je zastupovať zahraničných študentov, a tým poskytovať príležitosti pre kultúrne porozumenie a osobný rozvoj podľa zásady „študentov pomôcť študentom“. Dobrovoľníci pomáhajú pri realizácii vzdelávacej činnosti, voľno časových aktivít a súťaží pre zahraničných študentov z partnerských univerzít UMB. Integrujú zahraničných študentov do komunít ďalších študentských organizácií pôsobiacich na UMB. Po úspešnom ukončení predmetu študent získa praktické skúsenosti s organizovaním aktivít pre zahraničných študentov. Ovláda a je schopný správne používať odbornú cudzojazyčnú terminológiu uplatňovanú vo vysokoškolskom prostredí. Rozvíja špecifické kompetencie potrebné na výkon profesie so zameraním na rozvoj občianskej angažovanosti a službu spoločnosti. Je schopný samostatne určovať východiskovú situáciu, ciele aktivity, postup naplnenia cieľa a časový harmonogram, identifikovať problémy, vyhľadať partnerov, určiť správnu propagáciu, pripraviť finančný rozpočet, potreby personálnych zdrojov, realizovať a vyhodnocovať  aktivity. Naučí sa motivovať študentov do zapájania sa do dobrovoľníckej činnosti, zvyšuje kultúrne porozumenie.

Staňte sa aj vy dobrovoľníkmi ESN a získajte za svoje aktivity študijnú odmenu v podobe kreditov. Viac informácií Vám poskytne PhDr. Ingrid Balážová, Filozofická fakulta UMB v Banskej Bystrici, ingrid.balazova@umb.sk.

 

 


Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici