Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici


17. november - odkaz revolúcie

Cikkerova sieň Radnice v Banskej Bystrici ožila 10. novembra 2015 spomienkami na jednu z najdôležitejších udalostí slovenskej a českej histórie, Nežnú revolúciu. Aby sa nezabudlo na odkaz, ktorý nám 17. november 1989 zanechal, rozhodli sa študenti Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov UMB zorganizovať spomienkové podujatie k 26. výročiu revolúcie.

Prednášku s diskusiou formou World Cafe Method zorganizovalo Centrum národov Slovensko v spolupráci s Fakultou politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela, mestom Banská Bystrica, Radou študentov mesta Banská Bystrica a Múzeom SNP.

Pozvanie na toto spomienkové podujatie prijali prof. PhDr. Ján Koper, PhD. - dekan Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov, prof. PhDr. Peter Terem, PhD. a doc. PhDr. Branislav Kováčik, PhD. – prodekani Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov, PhDr. Mária Holubová, PhD. z katedry medzinárodných vzťahov a diplomacie Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov. Za Univerzitu Mateja Bela sa zúčastnila prorektorka pre vedu a výskum doc. PhDr. Alexandra Bitušíková, CSc. Čestným hosťom, ktorý prijal pozvanie Centra národov Slovensko, bola jedna z najvýraznejších osobností Nežnej revolúcie, pán Milan Kňažko.

Počas diskusie s pánom Kňažkom mali študenti stredných škôl a Univerzity Mateja Bela možnosť pýtať sa na najdôležitejšie fakty a momenty, ktoré podnietili vznik a priebeh Nežnej revolúcie. Diskutovalo sa aj o aktuálnych témach, akými sú migračná kríza či nadchádzajúce parlamentné voľby v SR. Študenti sa tiež zamýšľali nad tým, ako môže nová generácia ovplyvniť (zlepšiť) situáciu v krajine.

Pri kráčaní vpred však mladí študenti ako ľudia, ktorí revolúciu nezažili, nesmú zabúdať na slová p. Kňažka, ktoré vyslovil počas prednášky : „Nepoznáte cenu slobody, pretože vám nikdy nechýbala“. A preto sa pokúsme zlepšovať svet, v ktorom teraz zásluhou našich predkov žijeme.

 

Viac : http://www.priekopnik.sk/milan-knazko-pripomenul-studentom-odkaz-neznej-revolucie/

 

17. november - odkaz revolúcie17. november - odkaz revolúcie17. november - odkaz revolúcie17. november - odkaz revolúcie17. november - odkaz revolúcie17. november - odkaz revolúcie17. november - odkaz revolúcie17. november - odkaz revolúcie17. november - odkaz revolúcie17. november - odkaz revolúcie17. november - odkaz revolúcie17. november - odkaz revolúcie

Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici