Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici


Z Malachova cez Rakytovce

V deň odovzdávania školských vysvedčení, no na našej akademickej pôde v deň promócií 30. júna 2015, sa cyklisti z UMB vydali na preddovolenkovú cykloakciu.

Počasie nám vyšlo neuveriteľne a trasa bola veľmi príjemná: kvôli promóciám sme vyrazili o pol šiestej z Kyjevského námestia, rušnou premávkou sme prebehli na Poľnú a odtiaľ cez Stupy priamo do Malachova. Malachov, ktorý je celý v kopci, sme hrdinsky vyšliapali až na križovatku ciest na Ortúty (a Tri kríže) a vlek Medvedica. Na Tri kríže sme radšej nešli; vydali sme sa cez Medvedicu cez kopec na Pršiansku terasu. Tam sme „potiahli" ešte asi 100 metrov dohora, potom sme vošli do krásneho lesa a strmou malou asfaltkou sme sa opatrne spustili do Rakytoviec. Bola to veľmi pekná cesta, slnko nás počas celej cesty zohrievalo a osvetľovalo nám aj nádherné výhľady na Nízke Tatry a Poľanu.

Táto trasa je aj pomerne bezpečná (bez medveďov). Hoci sa nám podarilo prejsť vretenicu vyhrievajúcu sa na ceste, nakoniec to „rozchodila" a urazene nás opustila.

Po príchode do Rakytoviec sme sa rozhodli pokračovať priamo do Bystrice a posledné pivko sme si dali až na krásne vyzdobenej terase Bernardovho dvora.

V tomto akademickom roku išlo o poslednú cykloakciu, no bicyklovaniu na UMB ešte nie je koniec. V septembri sa plánujú ďalšie cyklistické výlety, vrátane cykloakcie do Očovej, na ktoré Vás srdečne pozývame.

Eva Čulenová
Katedra translatológie
Filozofická fakulta UMB

Z Malachova cez RakytovceZ Malachova cez RakytovceZ Malachova cez RakytovceZ Malachova cez RakytovceZ Malachova cez RakytovceZ Malachova cez RakytovceZ Malachova cez Rakytovce

Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici