Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici


4 týždne, 4 zastávky a 4 témy

Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici zorganizovala netradičný projekt s názvom Kariérna cesta UMB, ktorý bol prioritne určený pre študentov a absolventov univerzity, aby im uľahčil vstup na trh práce. Študenti počas Kariérnej cesty UMB, ktorú zabezpečilo Kariérne centrum UMB, najazdili 444 km, tzn. 4 týždne, 4 zastávky a 4 témy, na ktorých nazbierali množstvo cestovateľských zážitkov pod odborným dohľadom personalistov, kariérových poradcov a odborníkov z medzinárodných aj regionálnych spoločností.

Po úvodnom oboznámení sa s fungovaním trhu práce, predstavením portálov s ponukou pracovných pozícií a štatistík sa študenti zastavili na prvých dvoch zastávkach Životopis a Motivačný list, kde našli návody, tipy, triky a rady od profesionálov. Prebiehali online konzultácie s personalistkou zo spoločnosti PwC.

Po absolvovaní prvých zastávok sa presunuli na náročnejšiu destináciu – Pohovor. Tu bol cieľ jasný, prostredníctvom webinárov a prezentácií pripraviť študentov na zvládnutie úskalí pohovoru. Študenti mali možnosť absolvovať celý proces pracovného pohovoru tak, ako keby nastupovali do spoločnosti Siemens a EY Slovakia. Spoločnosť PwC, ktorá už niekoľko rokov úspešne spolupracuje s Univerzitou Mateja Bela, sprostredkovala prítomným online pracovný pohovor v anglickom jazyku. O rady a tipy, ako zaujať potencionálneho zamestnávateľa, sa podelilo viacero firiem. Jednou z nich bola aj úspešná poradensko-personálna agentúra Grafton, či na trhu už dlhoročne etablované spoločnosti O2 Slovakia, MSM a Intercable.

Posledný týždeň Kariérnej cesty UMB bol zameraný na osobný rozvoj študentov, ktorý svojím príspevkom na tému Mám diplom a čo ďalej? otvorila absolventka Univerzity Mateja Bela Anička Hríbiková. Na tému Cesta k úspechu nadviazala ďalšia absolventka UMB, Renáta Taligová, ktorá pre tento projekt spracovala tri inštruktážne videá: Sila prvého dojmu, Osobný ťahák na úspech a Ako prekonať trému.

Návod, ako si nájsť pre seba vhodné povolanie, má spoločnosť O2, ktorá vo svojom krátkom videu sprostredkovala našim študentom krátky manuál, na ktoré aspekty sa zamerať a čomu je potrebné venovať pozornosť. Pre podnikavé typy, ktoré neuvažujú o zamestnaneckom pracovnom pomere, bola prezentácia spoločnosti OVB s dôležitými informáciami vhodnými v začiatkoch podnikania. 

Sila sociálnych sietí a online komunikácie sa prejavila v dňoch koronakrízy vo všetkých sférach, ale už dlhoročne je jedným z úspešných personálnych nástrojov nielen pre personálne agentúry, ale aj samotné spoločnosti. Spoločnosť Johnson Controls tak zamerala svoj webinár na sociálnu sieť LinkedIn. Webinár bol úspešný a personalistky odpovedali na množstvo konkrétnych otázok. Vysvetlili študentom v čom je sila LinkedIn a upriamili ich pozornosť na sekcie, ktoré by mali mať jednoznačne vyplnené vo svojom profile, akým spôsobom sa dá zvýšiť ich viditeľnosť a dohľadateľnosť zo strany zamestnávateľov a personálnych agentúr.

Počas celej cesty zohrali dôležitú úlohu aj ďalšie dve absolventky UMB, zamestnankyne Kariérneho centra UMB, ktoré počas celej Kariérnej cesty UMB pripravili pre študentov sadu materiálov a prezentácií tak, aby ich nasmerovali do cieľa na ich úspešnú cestu za kariérou. Spracovali aj bonus, videomanuál Tisíce možností, stovky smerov, desiatky ciest a len jedno vysnívané povolanie, ktorý je určený pre všetkých mladých ľudí, ktorí sa nevedia rozhodnúť, ktorým smerom ísť, pre všetkých, ktorí vo svojom živote váhajú a nevedia, na ktorú cestu sa vydať. 

To, že projekt Kariérna cesta UMB mal úspech, je možné zhrnúť vyjadrením študenta, ktorý ju absolvoval celú: „Chcem sa Vám veľmi pekne poďakovať za projekt Kariérna cesta, ktorý sa skončil tento týždeň. Bolo to veľmi prínosné a zaujímavé.“

Pre tých, ktorí nemali čas a možnosť zúčastniť sa tohto zaujímavého projektu, má Kariérne centrum UMB dobrú správu. „Vydajte sa s nami po stopách Kariérnej cesty UMB. Môžete začať kedykoľvek v pohodlí domova, pretože máme pre Vás všetko dostupné na webe. Ak aj nie ste študentom UMB, ale zaujímate sa o zamestnanie, klikajte  www.kc.umb.sk,“ dodali na záver organizátorky projektu z Kariérneho centra UMB.

 

4 týždne, 4 zastávky a 4 témy4 týždne, 4 zastávky a 4 témy4 týždne, 4 zastávky a 4 témy4 týždne, 4 zastávky a 4 témy4 týždne, 4 zastávky a 4 témy4 týždne, 4 zastávky a 4 témy

Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici