Naše návyky stravovania a nakupovania bude potrebné zmeniť
Do štúdia na nahrávanie 7. epizódy z Podcastu UMB, ktorý je posledným pred začiatkom letných prázdnin, sme si pozvali odborníčku z Fakulty prírodných vied UMB, RNDr. Janu Jaďuďovú, PhD.
Moderátora Petra Magurského zaujímali témy:
- Čo je dnes hlavným problémom potravinového reťazca z pohľadu udržateľnosti?
- Aký majú pre nás význam regionálne potraviny?
- A aké sú to transparentné potraviny?
RNDr. Jana Jaďuďová, PhD.
V roku 2006 ukončila magisterské štúdium v odbore Environmentálna ekológia, študijný program Ekomuzeológia na Fakulte prírodných vied UMB v Banskej Bystrici, kde začala pracovať ako odborný asistent. Z muzeológie sa postupne transformovala na environmentálny manažment, v ktorom v roku 2011 získala titul PhD.
Vo svojej vedecko-výskumnej, pedagogickej a publikačnej činnosti sa venuje:
- primárne environmentálnemu označovaniu produktov so zameraním na regionálne značky,
- hodnoteniu životného cyklu produktov (Life Cycle Assessment),
- spoločenskej zodpovednosti organizácií a stakeholder managementu.
Podieľala sa na niekoľkých výskumných projektov domácich grantových agentúr z oblasti environmentálneho manažmentu. Bola riešiteľkou medzinárodného projektu INTERREG zameraného na oblasť kultúrneho dedičstva. Vyučuje predmety integrované manažérstvo a audítorstvo, hodnotenie dopadov na životné prostredie, prírodné a kultúrne dedičstvo a jeho ochrana a environmentálna výchova.
Vo voľnom čase ju zamestnáva 2,5 ročný syn, práca na záhrade, rekonštrukcia chalupy a hobby kreatívne tvorenie (šitie, redizajn nábytku). Veľmi rada číta, teraz skôr detskú literatúru.