Nastavenie súborov cookie

    Keď navštívite ktorúkoľvek internetovú stránku, táto stránka môže uložiť alebo obnoviť informácie o vašom prehliadači, najmä v podobe súborov cookie. Tieto informácie sa môžu týkať vás, vašich preferencií, vášho zariadenia alebo sa môžu použiť na to, aby stránka fungovala tak, ako očakávate. Tieto informácie vás zvyčajne neidentifikujú priamo, vďaka nim však môžete získať viac prispôsobený internetový obsah. V týchto nastaveniach si môžete vybrať, že niektoré typy súborov cookie nepovolíte. Po kliknutí na nadpisy jednotlivých kategórií sa dozviete viac a zmeníte svoje predvolené nastavenia. Mali by ste však vedieť, že blokovanie niektorých súborov cookie môže ovplyvniť vašu skúsenosť so stránkou a služby, ktoré vám môžeme ponúknuť. Viac informácií

    Spravovať nastavenie súborov cookie

    Nevyhnutne potrebné súbory cookie

    Vždy aktívne

    Tieto súbory cookie sú potrebné na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky a nemožno ich v našich systémoch vypnúť. Zvyčajne sa nastavujú len ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad nastavenie preferencií ochrany osobných údajov, prihlasovanie alebo vypĺňanie formulárov. Svoj prehliadač môžete nastaviť tak, aby blokoval alebo vás upozorňoval na takéto súbory cookie, v takom prípade však nemusia niektoré časti stránky fungovať.

    Súbory cookie súvisiace s výkonom

    Tieto súbory cookie nám umožňujú určiť počet návštev a zdroje návštevnosti, aby sme mohli merať a vylepšovať výkon našej stránky. Pomáhajú nám zistiť, ktoré stránky sú najviac a najmenej populárne, a vidieť, koľko návštevníkov sa na stránke pohybuje. Všetky informácie, ktoré tieto súbory cookie zbierajú, sú súhrnné, a teda anonymné. Ak tieto súbory cookie nepovolíte, nebudeme vedieť, kedy ste našu stránku navštívili.

    Naše návyky stravovania a nakupovania bude potrebné zmeniť

    Do štúdia na nahrávanie 7. epizódy z Podcastu UMB, ktorý je posledným pred začiatkom letných prázdnin, sme si pozvali odborníčku z Fakulty prírodných vied UMB, RNDr. Janu Jaďuďovú, PhD.

    Moderátora Petra Magurského zaujímali témy:

    • Čo je dnes hlavným problémom potravinového reťazca z pohľadu udržateľnosti?
    • Aký majú pre nás význam regionálne potraviny?
    • A aké sú to transparentné potraviny?

     

    Naše návyky stravovania a nakupovania bude potrebné zmeniť

    RNDr. Jana Jaďuďová, PhD.

    V roku 2006 ukončila magisterské štúdium v odbore Environmentálna ekológia, študijný program Ekomuzeológia na Fakulte prírodných vied UMB v Banskej Bystrici, kde začala pracovať ako odborný asistent. Z muzeológie sa postupne transformovala na environmentálny manažment, v ktorom v roku 2011 získala titul PhD.

    Vo svojej vedecko-výskumnej, pedagogickej a publikačnej činnosti sa venuje:

    • primárne environmentálnemu označovaniu produktov so zameraním na regionálne značky,
    • hodnoteniu životného cyklu produktov (Life Cycle Assessment),
    • spoločenskej zodpovednosti organizácií a stakeholder managementu.

    Podieľala sa na niekoľkých výskumných projektov domácich grantových agentúr z oblasti environmentálneho manažmentu. Bola riešiteľkou medzinárodného projektu INTERREG zameraného na oblasť kultúrneho dedičstva. Vyučuje predmety integrované manažérstvo a audítorstvo, hodnotenie dopadov na životné prostredie, prírodné a kultúrne dedičstvo a jeho ochrana a environmentálna výchova.

    Vo voľnom čase ju zamestnáva 2,5 ročný syn, práca na záhrade, rekonštrukcia chalupy a hobby kreatívne tvorenie (šitie, redizajn nábytku). Veľmi rada číta, teraz skôr detskú literatúru. Usmiaty