Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici


Medzinárodná vedecká konferencia

Začiatok (dátum, čas): 6. 4. 2016, 8:00
Koniec (dátum, čas): 7. 4. 2016, 15:00
Usporiadateľ: Fakulta politických vied a medzinárodných vzťahov
Hostiteľ: Fakulta politických vied a medzinárodných vzťahov
Mesto: Banská Bystrica
Medzinárodná vedecká konferencia

Identita, Demokracia a Hranice

             Jean Monnet Network EUROMEC

European Identity, Culture, Exchanges and Multilingualism

 P O Z V Á N K A

Medzinárodná vedecká konferencia pod názvom „Identity, demokracia, hranice“, pripravovaná na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov UMB v Banskej Bystrici v dňoch 6.-7. apríla 2016, je jednou z aktivít v rámci európskeho vedeckého projektu Jean Monnet Network pod názvom « European Identity, Culture, Exchanges and Multilingualism (EUROMEC) ».

Cieľom vedeckej konferencie je prezentovanie širokej palety názorov, postrehov a komentárov zameraných na súčasnú situáciu, ktorá je do značnej miery paradoxná: neustále otváranie hraníc
a podpora cezhraničných aktivít, najmä v dôsledku pôsobenia nadnárodných sietí a mobility osôb, je v protiklade s uzatváraním sa z pohľadu identít a ochrany vlastných hodnôt.

Vedecká konferencia je platformou na prezentovanie analýz jednotlivých situácií, ich vnímania, popisu a charakteristík, a to aj pokiaľ ide o postoje a aktivity občanov Európskej únie, s cieľom zamerať sa na dynamiku identity v každom slova zmysle, čo môže prispieť k výskumu budovania európskej štruktúry „zdola nahor“. V neposlednom rade pôjde aj o výskum vplyvu politík, programov a aktivít, či už kultúrnych, vzdelávacích, sociálnych, ekonomických, geopolitických a/alebo geoekonomických, ktoré sú zastrešované rôznymi európskymi inštitúciami, na mechanizmy budovania identity/identít u občanov (budovanie identity „zhora nadol“).

 

Srdečne Vás pozývame!

 

Názov príspevku, abstrakt v rozsahu 150 slov, 4-6 kľúčových slov a informáciu o autorovi v rozsahu 100 slov prosíme zaslať do 15. marca 2016 na adresu:

Pracovné jazyky konferencie sú: anglický, francúzsky a slovenský.

Vybrané príspevky v anglickom alebo francúzskom jazyku, s rozsahom 30 000 až 40 000 znakov, je potrebné zaslať do 31. mája 2016. Príspevky budú publikované vo vydavateľstve L’Harmattan v Paríži, Francúzsko a/alebo na Slovensku.

Ostatne sme vo vydavateľstve L'Harmattan publikovali: Les citoyens et l'integration européenne 


Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici