Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici


Do práce na bicykli 2023

Začiatok (dátum, čas): 1. 6. 2023, 0:00
Koniec (dátum, čas): 30. 6. 2023, 0:00
Usporiadateľ: Iné
WWW: //www.dopracenabicykli.eu

súčasť kampane Zdravá univerzita

TVOJA CESTA, TVOJA VOĽBA

 

„Tvoja cesta, tvoja voľba“ je motto tohtoročnej výzvy na zapojenie do kampane „Do práce na bicykli 2023“, ktorej registrácia prebieha v týchto dňoch.

 

Princíp súťaže je jednoduchý – dochádzať počas júna 2023 do práce na bicykli (DPNB), prípadne iným spôsobom,  čím jednotlivec podporí myšlienku ekologickej, zdravej a finančne výhodnej dopravy do zamestnania a zároveň dopraje svojmu telu pred a po pracovných povinnostiach pohyb, ktorý prispeje aj k duševnému povzbudeniu.

 

Naša univerzita sa už niekoľko rokov zapája tejto kampane, ktorú koordinuje Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica. Hlavným cieľom tohto projektu je popularizovať alternatívne formy dopravy do práce a vyzvať zamestnávateľov a samosprávy, aby vytvárali vhodné podmienky pre cyklistov, chodcov a zlepšovali služby verejnej dopravy tak, aby sa cestovanie do práce bez auta stalo výhodným a bezpečným.  

Minulý rok sa do súťaže zaregistrovalo vyše 13 500 ľudí!


Aj tento rok skúsme spoločne zabojovať o dobré umiestnenie v kategórii „Aktívny zamestnávateľ“ na celoslovenskej úrovni. Vedenie UMB sa rozhodlo podporiť jednotlivé registrované  tímy UMB subjektov originál tričkom s logom DPNZ zdarma, ako motiváciu na prejdenie a zaregistrovanie úspešných kilometrov. Zapojení zamestnanci  zároveň súťažia o viaceré zaujímavé ceny, podporia svoje mesto v celoslovenskej súťaži samospráv, a najmä – spravia niečo pre svoje svalstvo a mentálnu pohodu. 

 

  • účasti v tejto kampani BEZPLATNÁ potrebujete len bicykel, kolobežku, dobré nohy alebo  cestovanie MHD;
  • registrujú sa a 2 až 4 členné tímy (z UMB)
  • registrácia najneskôr  do 31. mája 2023 na stránke kampane DPNB tu;
  • súťaže sa môžu zúčastniť aj zamestnanci, ktorí pracujú z domu, na tzv. home office;
  • súťaží sa o zaujímavé ceny /https://www.dopracenabicykli.eu/co-mozem-ziskat/;
  • registrované jazdy tímov zistia, koľko CO2 sme svojím ekologickým spôsobom dopravy do práce,  v porovnaní s cestou autom ušetrili a pomôžu tiež vylepšiť celkové štatistiky našej spoločnosti a mesta.

 

Obmedzovanie individuálnej automobilovej dopravy zamestnancov UMB je aj v súlade s akčným plánom univerzity „Race to Zero”. V rámci tohto plánu si univerzita stanovila strategické kroky k uhlíkovej neutralite a zaradila sa tak k mnohým ďalším univerzitám, ktoré sa usilujú správať zodpovedne voči našej klíme po celom svete.  Automobilová doprava je v tomto prípade kľúčová nielen z hľadiska emisií skleníkových plynov, ale aj vzhľadom na vážne dopady na zdravie a bezpečnosť všetkých obyvateľov nášho mesta. 

 

Po registrácii na stránke DNP nahláste svoj tím a záujem o tričká (názov tímu, meno člena,  súčasť UMB, mužské/ženské, veľkosť S, M, L, XL a XXL) na katarina.koskova@umb.sk najneskôr do 31. 5. 2023.

 

Viac informácií nájdete na stránke www.dopracenabicykli.eu, prípadne kontaktujte Mgr. Katarína Kosková – katarina.koskova@umb.sk , Mgr,. Lenka Balažovičová, PhD. lenka.balažovičová@umb.sk

 

Veľa šťastných kilometrov!

 

Do práce na bicykli 2023Do práce na bicykli 2023

Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici