Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici


Naše návyky stravovania a nakupovania bude potrebné zmeniť

Do štúdia na nahrávanie 7. epizódy z Podcastu UMB, ktorý je posledným pred začiatkom letných prázdnin, sme si pozvali odborníčku z Fakulty prírodných vied UMB, RNDr. Janu Jaďuďovú, PhD.

Moderátora Petra Magurského zaujímali témy:

  • Čo je dnes hlavným problémom potravinového reťazca z pohľadu udržateľnosti?
  • Aký majú pre nás význam regionálne potraviny?
  • A aké sú to transparentné potraviny?

 

Naše návyky stravovania a nakupovania bude potrebné zmeniť

RNDr. Jana Jaďuďová, PhD.

V roku 2006 ukončila magisterské štúdium v odbore Environmentálna ekológia, študijný program Ekomuzeológia na Fakulte prírodných vied UMB v Banskej Bystrici, kde začala pracovať ako odborný asistent. Z muzeológie sa postupne transformovala na environmentálny manažment, v ktorom v roku 2011 získala titul PhD.

Vo svojej vedecko-výskumnej, pedagogickej a publikačnej činnosti sa venuje:

  • primárne environmentálnemu označovaniu produktov so zameraním na regionálne značky,
  • hodnoteniu životného cyklu produktov (Life Cycle Assessment),
  • spoločenskej zodpovednosti organizácií a stakeholder managementu.

Podieľala sa na niekoľkých výskumných projektov domácich grantových agentúr z oblasti environmentálneho manažmentu. Bola riešiteľkou medzinárodného projektu INTERREG zameraného na oblasť kultúrneho dedičstva. Vyučuje predmety integrované manažérstvo a audítorstvo, hodnotenie dopadov na životné prostredie, prírodné a kultúrne dedičstvo a jeho ochrana a environmentálna výchova.

Vo voľnom čase ju zamestnáva 2,5 ročný syn, práca na záhrade, rekonštrukcia chalupy a hobby kreatívne tvorenie (šitie, redizajn nábytku). Veľmi rada číta, teraz skôr detskú literatúru. Usmiaty


Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici