Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici


Konferencia a workshop v Srbsku, 2023

Metodické centrum UMB pre Slovákov žijúcich v zahraničí pokračovalo v projektových aktivitách. V rámci projektu BIBLIO (Inovácia vzdelávacích postupov ako prostriedok inklúzie príslušníkov minority) sme sa zúčastnili konferencie a workshopu, ktoré organizoval projektový partner zo Srbska - Slovenský kultúrny klub v Srbsku. Konferencia sa konala 21. apríla 2023 v Novom Sade, v priestoroch Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov v spolupráci so Slovenským vydavateľským centrom a redakciou mesačníka Nový život. Cieľovou skupinou konferencie boli predovšetkým univerzitní profesori, ale aj kultúrni pracovníci slovenskej minority v Srbsku a Maďarsku. Ústrednou témou konferencie boli Bibliografie v slovenských menšinových literárnych kontextoch. Prítomných privítali Vladimír Valentík, predseda Slovenského kultúrneho klubu v Srbsku, Ladislav Čáni, pracovník Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov a Zdenka Valentová Belićová, redaktorka časopisu Nový život a zároveň aj moderátorka konferencie. Takmer tridsiatim prítomným projekt BIBLIO predstavila Zuzana Drugová, koordinátorka projektu z Metodického centra pre Slovákov žijúcich v zahraničí Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Partneri v projekte – zamestnanci Výskumného ústavu Slovákov v Maďarsku si pre túto konferenciu pripravili príspevky: Staršia slovenská literatúra v maďarských bibliografiách (Juraj Rágyanszki), Tematická bibliografia Čabianskeho kalendára (Tünde Tušková) a Bibliografie slovenských a dvojjazyčných publikácií v Maďarsku (Alžbeta Uhrinová). Potom Ladislav Čáni predstavil bibliografie Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov a z Oddelenia slovakistiky Filozofickej fakulty Univerzity v Novom Sade hovorili Anna Margaréta Lačoková (Bibliografia jazykovedných príspevkov vojvodinskej slovakistiky 1961 – 2021) a Zuzna Týrová a Marína Šimáková Speváková, ktoré predstavili bibliografie Víťazoslava Hronca.

Projektový workshop sa konal v pondelok 24. apríla 2023 v Slávnostnej sieni Gymnázia Jána Kollára v Báčskom Petrovci. Lektorkou workshopu bola Katarína Mišíková-Hitzingerová z Fakulty dramatických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici. Cieľom workshopu bola práca a tvorba s literárnym textom rôznych žánrov. Účastníci získali základné znalosti pri tvorbe literárnych textov pre ich praktické používanie, inovatívnu metodiku prístupu k analýze literárnych textov v didaktickej línii a základy čítania textu s porozumením, ktoré budú vedieť implementovať do vzdelávacieho procesu s deťmi na akomkoľvek stupni formou zážitkového učenia. Workshop absolvovalo vyše tridsať študentov Gymnázia Jána Kollára v Báčskom Petrovci a online ho sledovali aj kolegovia z Výskumného ústavu v Maďarsku.

 

Konferencia a workshop v Srbsku, 2023Konferencia a workshop v Srbsku, 2023Konferencia a workshop v Srbsku, 2023Konferencia a workshop v Srbsku, 2023Konferencia a workshop v Srbsku, 2023

Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici